Kefir is goed voor de darmen

Kefir, een gefermenteerd drankje met gunstige bacteriën, kan de balans in de darmflora helpen herstellen. Dit kan de stoelgang verbeteren en buikpijn verminderen.

Kefir is een gefermenteerd drankje dat geproduceerd wordt door een kolonie gunstige bacteriën, waaronder lactobacillen en acetaatvormende bacteriën en verschillende soorten gisten. Afhankelijk van de startcultuur en de groeiomstandigheden kunnen bepaalde soorten zich in meer of mindere mate ontwikkelen. De verschillende soorten kefir die thuis worden gemaakt, hebben dan ook alleen een andere samenstelling na verloop van tijd, ondanks dat dezelfde startcultuur wordt gebruikt. Toch lijken de verschillende soorten kefir soortgelijke gunstige effecten te hebben in het lichaam.

Kefir als probiotica

Kefir heeft invloed op de samenstelling van de darmflora, de doorlaatbaarheid van de darmwand, verbetert de barrièrefunctie van de darm, activeert spijsverteringsenzymen en helpt bij de productie van vitaminen en andere gezonde stoffen in de darmen. Hierdoor nemen ontstekingen in de darmen en in de rest van het lichaam af. De gezondheidseffecten zijn niet alleen te danken aan de bacteriën die in het drankje zitten. Ook eiwitten en andere biologisch actieve stoffen die gemaakt worden door de bacteriën tijdens de fermentatie blijken effecten te hebben in het lichaam. Het gaat om stoffen met een antioxidant effect, antimicrobiële eiwitten en ontstekingsremmende stoffen.

Omdat de productie van kefir snel en goedkoop is, en kefir bovendien in principe veilig is in gebruik, pleiten wetenschappers voor breder gebruik van kefir. Kefir kan worden gekweekt op een voedingsbodem van melk (melkkefir) en water (waterkefir). Bij een lactose-intolerantie, koemelkallergie, of zuivelvrij voedingspatroon kies je voor een waterkefir. De micro-organismen in waterkefir kunnen niet groeien op een voedingsbodem met melk en omgekeerd. Zorg dus voor de juiste kefirsoort als je dit thuis wilt gaan proberen. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen beter geen kefir gebruiken.

Referentie

Peluzio, M. D. C. G., Dias, M. D. M. E., Martinez, J. A., & Milagro, F. I. (2021). Kefir and intestinal microbiota modulation: implications in human health. Frontiers in nutrition, 8, 638740. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.638740