Preventief probiotica voor kinderen met hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie op gras -, kruid- of boompollen. Denk hierbij aan de hazelaar of berkenpollen die vervelende hooikoortsklachten kunnen veroorzaken. Kinderen met hooikoorts hebben last van rode, waterige, soms jeukende ogen, een verstopte neus of een loopneus, veelvuldig niezen en soms jeuk in de neus of keel. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de darmflora invloed kan hebben op het ontstaan van hooikoorts. Onderzoekers hebben daarom gekeken of het gebruik van probiotica voorafgaand aan het hooikoortsseizoen klachten en medicijngebruik bij kinderen met hooikoorts kan verminderen.

Kinderen tussen de 6 en 17 jaar met hooikoorts werden ingedeeld in een behandelgroep (150 kinderen, zij kregen probiotica) en een placebogroep (100 kinderen, zij kregen een nepmiddel). Allen gebruikten medicijnen tegen hooikoortsklachten, zoals lokaal werkende corticosteroïden (dagelijkse neusspray met beclomethason), orale antihistaminica (twee maal daags 5 mg cetirizine) of een combinatie van deze twee middelen. De behandelgroep kreeg drie maanden voor de start van het hooikoortsseizoen een probioticum met daarin 2×109 CFU (colony forming units of kolonievormende eenheden) Bifidobacterium animalis subsp. Lactis BB12 en 2×109 CFU Enterococcus faecium L3. De hooikoortsklachten werden voor en na de behandeling gescoord waarbij gelet werd op de aanwezigheid van een verstopte neus, een loopneus, niezen en jeuk in de neus.

Kinderen met hooikoorts hebben mogelijk baat bij probiotica

Kinderen die het probioticum hadden gebruikt, hadden significant minder last van hooikoortsklachten. Bovendien gebruikten deze kinderen minder medicijnen dan de kinderen die het nepmiddel hadden gekregen. Volgens de onderzoekers kunnen probiotica met succes worden ingezet ter preventie van hooikoortsklachten. Gebruik van de juiste stammen lijkt echter invloed te hebben op de effectiviteit, wat ook zou verklaren waarom de resultaten uit klinische studies tot nu toe nog tegenstrijdig zijn. Wel is duidelijk dat de probiotica ruim voor aanvang van het hooikoortsseizoen ingenomen moeten worden om effectief te kunnen zijn. Drie maanden voor de start van het hooikoortsseizoen is aan te raden.

Darmflora speelt een rol bij ontstaan van hooikoorts

De studie laat zien dat de darmen inderdaad van invloed zijn op het ontstaan van hooikoorts (en mogelijk ook andere allergieën). De ontwikkeling van een gezonde darmflora tijdens de eerste 1000 dagen van het leven is dan ook cruciaal. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens naar mijn boek Zwanger Baby Boefje.

Bron

Anania, C., Di Marino, V. P., Olivero, F., De Canditiis, D., Brindisi, G., Iannilli, F., … & Duse, M. (2021). Treatment with a Probiotic Mixture Containing Bifidobacterium animalis Subsp. Lactis BB12 and Enterococcus faecium L3 for the Prevention of Allergic Rhinitis Symptoms in Children: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 13(4), 1315.