Buikpijn bij kinderen behandelen met kruiden

Baby’s met darmkrampjes en buikpijn bij kinderen behandelen met kruiden

Buikpijn, bijvoorbeeld door het prikkelbare darm syndroom of een acute darminfectie, zijn een veelvoorkomend probleem bij (jonge) kinderen. Een aantal kruiden kunnen buikpijn bij kinderen mogelijk verminderen. Zoals het gebruik van kamille, pepermunt, venkel en tormentil.

Buikpijn kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven en verhoogde schoolabsentie. Ongeveer 10-25% van de schoolgaande kinderen en meer dan 50% van de kinderen die voor het eerst een bezoek brengt aan een kinderarts heeft functionele darmklachten. [1] Op basis van een beperkt aantal wetenschappelijke studies die zijn samengevat in twee wetenschappelijke publicaties en de kruidenmonografieën van de Europese Medicijn Agentschap (EMA), valt er een kleine selectie te maken van kruiden die effectief en veilig kunnen worden ingezet bij kinderen met darmklachten. [1–3]

Buikpijn of prikkelbare darm syndroom bij kinderen

Bij darmklachten kan gebruik van een specifiek kruidencomplex met negen kruiden (Iberogast) of pepermuntolie de duur en de ernst van de buikpijn verminderen. [1,2] Het middel kan al door kinderen van een paar maanden oud worden gebruikt (kijk voor de dosering op de verpakking). Daarnaast kan pepermunt (Mentha piperita folium) in de vorm van een thee of een 1:5 45-70% alcoholextract worden ingezet bij kinderen vanaf vier jaar met spijsverteringsproblemen en winderigheid. [3] Gebruik pepermunt niet als je kind ook last heeft van brandend maagzuur. [2] In dat geval kan kamille (Matricaria chamomilla) worden gebruikt bij een opgeblazen gevoel en darmkrampen. Kinderen vanaf zes maanden tot zes jaar gebruiken een thee van de bloemhoofdjes en nemen liever geen alcoholextract/tinctuur. [3] Neem bij aanhoudende klachten of klachten bij baby’s in ieder geval contact op met de huisarts of het consultatiebureau.

Diarree door een darminfectie

In vier studies met totaal 424 kinderen werden de effecten van verschillende kruidenmiddelen onderzocht bij kinderen met diarree door een darminfectie (gastro-enteritis). Een combinatie van appelpectine en kamille vermindert significant het aantal dagen met diarree en hoe vaak een kind naar de wc moet. Tormentil (Potentilla erecta) kan de duur van de diarreeklachten verminderen en de consistentie van de ontlasting verbeteren. [1] Bij diarreeklachten bestaat er bij kinderen een verhoogd risico op uitdroging. Gebruik van verdunde appelsap zou ingezet kunnen worden om de kans op uitdroging te verminderen bij milde diarreeklachten. [1] Ook hier geldt dat je het beste de huisarts kunt raadplegen als je baby diarree heeft. Hele jonge kinderen kunnen namelijk binnen 24 uur uitdrogen. Bij iets oudere kindjes is het belangrijk een arts te raadplegen als de diarree langer dan drie dagen aanhoudt, of de toestand van je kindje verslechterd in plaats van verbeterd.

Baby’s met darmkrampjes

Darmkrampjes zijn een van de meest voorkomende babykwaaltjes bij kinderen tussen de zes weken en vier maanden. Gebruik van kruiden is onderzocht in vijf wetenschappelijke studies met totaal 491 baby’s. Gebruik van venkel (Foeniculum vulgare) verminderde de tijd die baby’s na de voeding huilden. Venkel werd onder andere ingezet in de vorm van een thee. Bij vier van de vijf studies vonden de onderzoekers geen bijwerking van het kruidengebruik. In een studie werd melding gemaakt van overgeven, slapeloosheid en verstopping. [1] Er is veel controverse rondom het gebruik van venkel bij baby’s. Het Voedingscentrum raadt gebruik bijvoorbeeld af. Als je borstvoeding geeft kun je zelf venkelzaadthee drinken (3 koppen per dag), de ontkrampende stoffen komen zo in de moedermelk terecht zonder dat er schadelijke hoeveelheden toxische stoffen worden overgedragen op je kindje. [4] Zodra je kindje ouder dan 6 maanden is en bijvoeding krijgt, kun je gebruik van venkelthee overwegen en dit druppelsgewijs doseren (dus niet denken in kopjes of lepels, maar in druppeltjes).

Dit artikel is in aangepaste vorm gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie.

Referenties

  1. Anheyer D, et al. Herbal medicines for gastrointestinal disorders in children and adolescents: A systematic review. Pediatrics 2017:139(6):e20170062.
  2. Fifi AC, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: A review of clinical trials. Nutrients. 2018 Nov; 10(11):1715.
  3. European Medicines Agency. HMPC monographs: Overview of recommendations for the uses of herbal medicinal products in the paediatric population, via https://www.ema.europa.eu/en/documents/other/hmpc-monographs-overview-recommendations-uses-herbal-medicinal-products-paediatric-population_en.pdf geraadpleegd op 11-12-2020.
  4. van Asseldonk, T. Venkel en anijs een gevaar voor de baby of een opkruipende vorm van stofjesdenken? via https://www.foodlog.nl/artikel/venkel-en-anijs-een-gevaar-voor-de-baby-of-een-opkruipende-vorm-van-stofjes/allcomments/asc/

Wil je meer weten over wat je kunt doen bij verschillende zwangerschapskwaaltjes? Kijk dan naar mijn boek Zwanger Baby Boefje – Van zwangerschap tot gezonde peuter in 1000 dagen