Babypoep de nieuwe probiotica?

De gunstige bacteriën in babypoep zouden wel eens nieuwe probiotica kunnen worden.

Ontlasting bestaat voor een groot gedeelte uit bacteriën. Niet al deze bacteriën zijn echter even gunstig voor onze gezondheid. Hoe ouder we worden, hoe groter de kans dat er ook bacteriën in onze poep voorkomen die minder goed zijn voor onze gezondheid. Dit komt bijvoorbeeld door medicijngebruik, onze voeding en leefstijl. De poep van baby’s is nog relatief vrij van ongunstige micro-organismen, zoals ziekmakende bacteriën, virussen en schimmels. Tegelijkertijd bevat het juist een aantal gunstige bacteriën voor onze gezondheid. Bacteriën die ook als we ouder zijn nog gezonde effecten kunnen hebben. Wetenschappers ging daarom op zoek naar manieren om de gezonde bacteriën uit babypoep te halen en te kijken of ze deze konden omvormen tot nieuwe probiotica.

Samenstelling darmflora

De samenstelling van onze darmflora is complex. Je kunt het zien als een persoonlijke vingerafdruk. Geen enkele darmflora is hetzelfde. Om deze reden een probioticum ook niet bij iedereen een duidelijk positief effect hebben. Er zijn echter wel een aantal soorten bacteriën die bij ieder mens in de darmen voorkomen, zoals lactobacillen, entereococcen en bifidobacteriën. Voor de succesvolle ontwikkeling van nieuwe probiotica wilden de onderzoekers daarom zo dicht mogelijk bij de samenstelling van een gezonde darmflora komen.

Van darmflora naar nieuwe probiotica

De darmbacteriën van een baby bestaan op jonge leeftijd voor een groot deel uit een aantal belangrijke gezonde stammen, zoals de eerder genoemde enterococcen en lactobacillen. Deze bacteriën zijn erop gericht om na de geboorte zo snel mogelijk een goede omgeving te creëren voor andere gunstige bacteriën. Ze produceren korte keten vetzuren, zoals butyraat, en zorgen dat de darmen zuurstofarm worden. Dit is belangrijk, omdat veel gunstige bacteriën niet goed groeien in een omgeving met zuurstof.

Bij een aantal chronische ziekten die ontstaan op latere leeftijd gaat het hier mis. De darmflora is niet meer in staat voldoende korte keten vetzuren te produceren. Hierdoor wordt de omgeving in de darm minder gunstig voor gezonde bacteriën om te groeien. Het lijkt daarom logisch om goede bacteriën toe te kunnen voegen die deze veranderingen kunnen tegengaan. Babypoep zou dus de ideale probiotica kunnen bevatten. De eerste resultaten met probiotica uit babypoep laten goede resultaten zien. Als ze toegevoegd worden aan de ontlasting van volwassenen, ontstaat er gezondere poep. De volgende stap is om de nieuwe probiotica bij mensen te testen.

Referentie

Nagpal, R., Wang, S., Ahmadi, S., Hayes, J., Gagliano, J., Subashchandrabose, S., … & Yadav, H. (2018). Human-origin probiotic cocktail increases short-chain fatty acid production via modulation of mice and human gut microbiome. Scientific reports, 8(1), 1-15.