Vaginale candida te lijf met deze 9 tips
Een vaginale candida-infectie is in de meeste gevallen onschuldig, maar wel ontzettend vervelend! Je hebt last van een witte, brokkelige afscheiding en een rode, branderige vagina met veel jeuk. Vrijen kan pijnlijk zijn. Daar wil je dus zo snel mogelijk van af.
Als je last hebt van een vaginale infectie is het belangrijk dat je dit in ieder geval bespreekt met je huisarts en verloskundige. De huisarts kan je eventueel een medicijn (meestal een crème) voorschrijven. Er zijn ook mogelijkheden om een nieuwe infectie te voorkomen. Onderstaande tips kunnen, tenzij anders aangegeven, gebruikt worden in combinatie met de medicijnen van de huisarts.
Een goede vaginale flora
De bacteriële flora in je vagina is rijk aan lactobacillen die zorgen voor een zuur milieu in de vagina. Deze zure omgeving zorgt er voor dat ongunstige bacteriën en schimmels niet goed kunnen groeien. Daarnaast produceert een gezonde vaginale flora waterstofperoxide dat een krachtig antibioticum is en schadelijke bacteriën doodt.
Zwangerschap en vaginale candida
Tijdens de zwangerschap ben je gevoeliger voor een onbalans in je vaginale flora. Dat heeft natuurlijk alles te maken met je zwangerschapshormonen (wanneer zijn die niet de schuldige?). Een vaginale candida heeft, ondanks vervelende klachten zoals jeuk, geen nadelige gevolgen voor je ongeboren baby. Een candida-infectie tijdens de bevalling kan er echter wel voor zorgen dat de baby candida meekrijgt in het geboortekanaal. Dit maakt je kindje gevoeliger voor spruw, de groei van candida in de mond, tijdens de eerste dagen tot weken van het leven (ook dit is overigens goed te behandelen en niet gevaarlijk voor je kindje).
Probeer met onderstaande tips je vaginale flora in een zo goed mogelijke conditie te krijgen en te houden.
Wat kun je zelf doen?
- Laten we beginnen met de open deur, een goede vaginale hygiëne. Was de buitenkant van je vagina uitsluitend met water of met een zeepvrij product met een licht zure pH. Als je gewone zeep gebruikt, dan verstoor je de normale flora. Je vagina is zelfreinigend, dus de binnenkant hoef je niet schoon te maken.
- Draag geen strakke kleding.
- Kies voor katoenen ondergoed in plaats van synthetische onderbroeken, omdat katoen beter ademt.
- Als je inlegkruisjes gebruikt, verschoon deze dan regelmatig. Inlegkruisjes zijn vaak synthetisch en dit komt je flora niet ten goede. Als je veel last hebt van afscheiding is het gebruik ervan natuurlijk wel begrijpelijk, maar vervang ze regelmatig.
- Maak jezelf na het poepen schoon van voren naar achteren en doe hetzelfde na het vrijen. Hierdoor voorkom je dat je de gist vanuit de anus naar je vagina verplaatst.
- Sperma kan de zuurgraad van je vagina negatief beïnvloeden. Gebruik daarom eventueel een condoom. Bij een actieve infectie is het altijd verstandig om een condoom te gebruiken om een nieuwe infectie te voorkomen.
- Eet niet te veel suiker, dit kan je vaginale flora negatief beïnvloeden.
- Gebruik een probioticum met de bacteriën Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus fermentum RC-14. Deze probiotica neem je via je mond in (ze zitten in een capsule).
- Je kunt wat extra’s doen bij een actieve infectie. De candida-gist houdt niet van een zuur milieu. Door het gebruik van een vaginale capsule met vitamine C of melkzuur kun je het milieu in je vagina snel zuur maken. Kies een product dat speciaal ontwikkeld is voor vaginaal gebruik. Vaginale vitamine C of melkzuur mag je niet tegelijkertijd gebruiken met antischimmelmiddelen, zoals een crème. Overleg vóór gebruik van een vaginaal product met je huisarts of verloskundige.
Referenties
- Dekker, H. J., Boeke, P. J. A., Gercama, J. A., Kardolus, J. G., & Boukes, S. F. (2009). NHG-standaard Fluor vaginalis. In NHG-Standaarden 2009 (pp. 624-636). Bohn Stafleu van Loghum, Houten.
- Falagas, M. E., Betsi, G. I., & Athanasiou, S. (2006). Probiotics for prevention of recurrent vulvovaginal candidiasis: a review. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 58(2), 266-272.
- Petersen, E. E., & Magnani, P. (2004). Efficacy and safety of Vitamin C vaginal tablets in the treatment of non-specific vaginitis: a randomised, double blind, placebo-controlled study. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 117(1), 70-75.