Tips bij zwangerschapsmisselijkheid

Op de lijst met zwangerschapskwaaltjes staat met stip op 1 zwangerschapsmisselijkheid. Soms wordt het ochtendmisselijkheid genoemd, maar er zijn vrouwen die er de hele dag last van hebben. Meestal neemt het na het eerste trimester weer af, of verdwijnt het volledig. We tasten nog in het duister over de oorzaak, maar het vermoeden is dat je zwangerschapshormonen een rol spelen (wanneer niet…). De misselijkheid is onschuldig, maar ga langs de huisarts als je echt niets meer binnenhoudt, afvalt of flauw wordt.

Zure maag verergert de misselijkheid

Je kunt de meest wilde tips vinden om van je zwangerschapsmisselijkheid af te komen. Drink cola of ciderazijn, eet waterijsjes of houd een coldpack tegen je keel. Het zal ongetwijfeld iemand geholpen hebben, maar er zijn misschien andere tips die je eerst wilt proberen.

Een zure maag lijkt de misselijkheid bij veel vrouwen te verergeren. Om ervoor te zorgen dat je maag niet zo zuur is, moet er eten in. Eet kleine beetjes om je maag gevuld te houden en eet ook iets vóórdat je uit bed stapt. Dat is ook de reden dat het zuurder maken van je maag met cola of ciderazijn waarschijnlijk niet zo’n goede tip is.

Gember tegen zwangerschapsmisselijkheid

Het beste middel tegen zwangerschapsmisselijkheid is gember. Er zijn studies die laten zien dat gember beter werkt dan reguliere medicatie. Het is ook een van de weinige kruiden die intensief onderzocht is bij zwangere vrouwen. Je kunt er dus van uitgaan dat het veilig is om gember te gebruiken tijdens het eerste trimester van je zwangerschap.

Gember kun je op verschillende manieren gebruiken. Er zijn gembercapsules, maar je kunt ook voor verse gember kiezen. Als je gaat voor capsules, gebruik dan een dagdosering van 1000 mg gemberwortel (2 maal daags 500 mg). Deze dosering blijkt in wetenschappelijke studies het meest effectief te zijn.

Gember(ijs)thee

Een andere manier om gember te gebruiken, is het zelf maken van gemberthee in de winter of gemberijsthee in de zomer. Snijd een stuk van ongeveer 2 centimeter van een verse gemberwortel. Schil het en snijd de wortel in plakjes. Breng de plakjes gember aan de kook in een halve liter water en laat het op laag vuur 5 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Als je ijsthee wilt maken, laat je het afkoelen en zet je het in de koelkast (voeg wat ijsblokjes toe en eventueel wat citroen en honing voordat je het drinkt). De warme variant kun je direct drinken. Nog steeds misselijk? Voeg dan de volgende keer nog een takje verse munt toe, nadat je de gember gekookt hebt.

Vitamine B6

Er is behoorlijk wat onderzoek gedaan naar het gebruik van een hoge dosering vitamine B6 (pyridoxine) bij zwangerschapsmisselijkheid. Het werkt (bijna) net zo goed als gember, als je driemaal daags 10-15 mg vitamine B6 inneemt. Hier zit echter wel gelijk het probleem. Deze dosering pyridoxine van 30-45 mg per dag ligt boven het veilige maximum in Nederland (21 mg per dag). Langdurig gebruik van een hoge dosering pyridoxine kan bij een kleine groep mensen zenuwklachten veroorzaken, waaronder tintelende vingers en tenen. Er zijn geen nadelige gevolgen voor de baby bekend.

Er zijn aanwijzingen dat pyridoxaal-5-fosfaat (P5P) minder vaak klachten geeft dan pyridoxine HCL. In de studies die gedaan zijn, wordt geen melding gemaakt van het optreden van bijwerkingen. Mogelijk geeft kortdurend gebruik, zoals tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, geen problemen.

Gember en vitamine B6 effectief bij zwangerschapsmisselijkheid

Kortom, ondanks dat het effectief blijkt, blijft het voorlopig een persoonlijke afweging of je vitamine B6 wilt proberen bij zwangerschapsmisselijkheid. Bij langdurige misselijkheid lijkt het gebruik van vitamine B6 effectiever dan het gebruik van gember. Kies bij gebruik van vitamine B6 in ieder geval voor een supplement met pyridoxaal-5-fosfaat.

Referenties

  1. Borrelli, F., Capasso, R., Aviello, G., Pittler, M. H., & Izzo, A. A. (2005). Effectiveness and safety of ginger in the treatment of pregnancy-induced nausea and vomiting. Obstetrics & gynecology, 105(4), 849-856.
  2. Khorasani, F., Aryan, H., Sobhi, A., Aryan, R., Abavi-Sani, A., Ghazanfarpour, M., … & Rajab Dizavandi, F. (2020). A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy. Journal of Obstetrics and Gynaecology, 40(1), 10-19.

Wil je meer weten over wat je kunt doen bij verschillende zwangerschapskwaaltjes? Kijk dan naar mijn boek Zwanger Baby Boefje – Van zwangerschap tot gezonde peuter in 1000 dagen