Voedselallergie voorkomen? Geef je kind ei en pindakaas

Iedere ouder wil natuurlijk het liefst een voedselallergie voorkomen. Jarenlang is het advies van kinderartsen en consultatieverpleegkundigen geweest om te wachten met het introduceren van hoog-allergeen voedsel, zoals pinda en ei. Pas na een jaar kon je in hele kleine beetjes bijvoorbeeld wat pindakaas aan je kind geven. Deze manier van voedsel introduceren zou ervoor zorgen dat kinderen minder snel een voedselallergie ontwikkelen. Helaas blijkt het tegendeel waar te zijn. Het aantal mensen met een voedselallergie is alleen maar toegenomen. Dit heeft wetenschappers en kinderartsen aan het denken gezet en na lang onderzoek zijn de richtlijnen aangepast. Door je kindje vóór een leeftijd van acht maanden ei en pinda te geven verminder je juist de kans op een voedselallergie.

Een andere aanpak

De toename aan voedselallergieën viel een aantal wetenschappers en kinderartsen op. De twijfel sloeg toe toen zij zagen dat in Israël maar weinig kinderen een pinda allergie ontwikkelen, terwijl ze al op zeer jonge leeftijd een pindasnack te eten krijgen. Na het uitvoeren van vele onderzoeken is de mening over voedselintroductie nu drastisch veranderd. De Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen (NVK) heeft op basis van deze nieuwe inzichten een aanbeveling uitgebracht. In deze aanbeveling geven ze aan vóór een leeftijd van 8 maanden al pinda en ei te geven aan het kind. Juist dit lijkt het ontstaan van voedselallergie te voorkomen.

Jong geleerd is oud gedaan

Deze nieuwe aanpak is eigenlijk heel logisch. Ook hier geldt ‘jong geleerd is oud gedaan’. Als je het immuunsysteem op jonge leeftijd leert dat het niet overal (heftig) op hoeft te reageren, dan verminder je de kans op problemen op latere leeftijd. Op jonge leeftijd is het immuunsysteem nog heel vormbaar en leert het snel. Zeker als daarnaast nog borstvoeding wordt gegeven en de moeder via de melk stoffen meegeeft die de ontwikkeling van allergieën voorkomen.

Voor andere soorten hoog-allergene voeding is het beschermende effect minder goed onderzocht, maar er is geen reden om aan te nemen dat het voor bijvoorbeeld gluten, vis en soja anders is. Ook dit kun je dus met een gerust hart aan je kind geven zodra je begint met het introduceren van vaste voeding. Vraag in alle gevallen advies aan een arts of kinderdiëtist als er in je familie voedselallergieën voorkomen, je kind een andere allergie heeft of last heeft van ernstig eczeem. In dat geval kan voorzichtigheid nodig zijn en kun je beter in overleg vaste voeding introduceren volgens een introductieschema.

Hoe geef ik veilig ei en pinda’s aan mijn kind?

Als je vaste voeding introduceert door middel van de Rapley methode, dan kun je je kind een partje gekookt ei geven. Je kunt het ei ook bakken en in reepjes snijden of roerbakken. Zorg er voor dat het ei volledig gegaard is, dus geen zacht gekookte eitjes of spiegeleieren aan je kind geven.

Pinda kun je geven in de vorm van 100% pindakaas. Je smeert het heel dun op een stukje volkoren brood of bijvoorbeeld op een stuk komkommer. Pindakaas plakt erg in de mond en kan de kans op verslikken vergroten als je het te dik smeert.

Referenties

  1. Standpunt vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie, via de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Link