Aromatherapie tijdens de bevalling

Angstige gevoelens tijdens de bevalling zijn niet ongewoon. Deze gevoelens kunnen echter de stress verhogen en dit kan leiden tot een ergere pijnervaring en het aanspannen van de bekkenbodemspieren wat een negatief effect heeft op het verloop van de bevalling. Aromatherapie wordt al langer ingezet bij angststoornissen in het dagelijkse leven. Nog niet eerder is er gekeken naar de effecten van aromatherapie op angstige gevoelens tijdens de bevalling.

In een wetenschappelijke publicatie van onderzoeker Ghiasi en zijn collega’s werden 16 studies beschreven met totaal 1891 vrouwen. Voor de meeste vrouwen was het de eerste bevalling. De onderzoekers hebben gekeken naar de effecten van de essentiële oliën van lavendel, roos, scharlei, geranium, kamille, mandarijn en jasmijn. Ook werden er in sommige studies composities (mengels) van de genoemde essentiële oliën gebruikt. De oliën werden op verschillende manieren ingezet tijdens de bevalling, via inhalatie, massage of voetenbaden. Bij inhalatie kan de olie worden verdampt in een aromalampje, of op een doekje worden gedaan en bij het gezicht worden gehouden (essentiële olie niet onverdund op de huid aanbrengen). Vermengd in een massageolie kan je partner, verloskundige of doula de olie gebruiken voor een massage van bijvoorbeeld je onderrug of je handen.

De meeste studies lieten een positief effect zien op angst bij vrouwen tijdens de eerste fase van de bevalling. Alle oliën waren in meer of mindere mate effectief, waarbij lavendel veruit het vaakst met positieve resultaten werd toegepast.

De resultaten laten zien dat het gebruik van essentiële oliën een interessante niet-farmacologische optie is om het verloop van de bevalling op een positieve manier te begeleiden.

Bron:

Ghiasi, A., Bagheri, L., & Haseli, A. (2019). A systematic review on the anxiolytic effect of aromatherapy during the first stage of labor. Journal of caring sciences, 8(1), 51. https://dx.doi.org/10.15171%2Fjcs.2019.008