Je kind leren eten volgens Rapley. Hoe doe je dat?

In het artikel over de eerste 1000 dagen van het leven heb ik uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkeling van de darmen en darmflora van een baby. Hierin gaf ik ook aan dat een goede methode om voedsel te introduceren de Rapley methode is. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan, spelenderwijs voedsel introduceren volgens Rapley?

DE BASISREGELS VOLGENS RAPLEY

De Rapley methode kan gebruikt worden tijdens de eerste 1000-dagenOnderzoekster Gill Rapley vond dat baby’s vanaf 6 maanden prima in staat zijn om zelf aan te geven wat en hoeveel ze eten, mits ze in de gelegenheid worden gesteld. Door het eten in de originele vorm aan te bieden (dus ongeprakt en niet gepureerd), kan het kindje spelenderwijs leren om met eten om te gaan. Er zijn wel een aantal ‘regels’ die je moet naleven bij het volgen van deze methode.

Allereerst is het belangrijk om het kind nooit alleen te laten met voedsel. Zeker jonge kinderen kunnen zich makkelijk verslikken in stukjes eten. Ondanks dat dit er vaak erger uitziet dan het is, moet je natuurlijk wel de noodzakelijke hulp kunnen bieden mocht er een stukje voeding vast komen te zitten. Bovendien zorgt het samen eten ervoor dat de baby je kan na-apen.

Zorg ook altijd dat het kindje rechtop zit tijdens het eten, dit verkleint de kans op verslikken. Laat het kind altijd zelf het voedsel in zijn/haar mond steken en dring voedsel niet op. Ook dit verkleint de kans op verslikken, omdat het kindje zelf de controle heeft.

Duw rondvormige voeding zoals bonen en (kikker)erwten voor het aanbieden een beetje plat, zodat deze niet de luchtpijp kunnen afsluiten mocht het kindje zich verslikken en snijdt om deze reden klein, rond fruit zoals druiven in de lengte doormidden.

Zorg dat je goed weet wat je moet doen als je kind zich toch verslikt. Voor een duidelijke instructievideo, zie hier.

Kinderen die via de Rapley methode leren eten, worden door hun ouders omschreven als ‘makkelijke eters’.

GESCHIKT VOEDSEL

Groenten en fruit zijn geschikte voedingsmiddelen om mee te experimenteren. Denk onder andere aan gekookte voeding, zoals: (zoete) aardappel, wortel, bloemkool/broccoli-roosjes, sperziebonen of pompoen. Rauwe groenten kunnen zijn komkommer of wortel. Geschikt fruit is appel, peer, banaan, perzik, mango, aardbeien of meloen.

Na een aantal weken tot maanden kunnen ook complexere smaken toegevoegd worden aan het menu. Bijvoorbeeld pasta met tomatensaus, gegrilde groenten of geroerbakte groenten. Bied vooral alles aan het kindje aan. Je ziet vanzelf wanneer het in de smaak valt!

Hoe groter het kindje wordt, hoe meer hij/zij zal eten en hoe beter het eten verteerd zal worden door de darmen (dat zie je terug in de luier). Zeker in het begin is deze manier van voeden geen vervanging van borst- of kunstvoeding. Het kindje zal zelf aangeven wanneer borstvoeding/kunstvoeding afgebouwd kan worden.