Gezonde Basisschool van de Toekomst werkt!

Als scholen meer aandacht besteden aan goede voeding en voldoende beweging, dan worden kinderen gezonder en minder dik. In de provincie Limburg bewijzen kinderen, ouders, docenten en onderzoekers het met De Gezonde Basisschool van de Toekomst. Kinderen die tussen de middag een gezonde lunch krijgen en op een speelse manier meer bewegen, gedragen zich beter, pesten elkaar minder en zijn gezonder. [1,2] Zowel kinderen als ouders zijn enthousiast over het project, dat nu hopelijk een vervolg krijgt bij andere basisscholen in het land.

Een tomaatje in plaats van een koekje

We weten dat minder dan de helft van de kinderen tussen de 4 en 9 jaar dagelijks voldoende groente en fruit eet en genoeg beweegt. Dit leidt tot steeds meer overgewicht onder jonge kinderen en alle gezondheidsrisico’s die daarbij horen. Wetenschappers zijn daarom in 2015 een vierjarig project gestart op een aantal basisscholen in Heerlen. Doel van De Gezonde Basisschool van de Toekomst is te onderzoeken of kinderen die op de school een dagritme aangeboden krijgen met voldoende sport, spelen en aandacht voor gezonde voeding een betere fysieke, emotionele en intellectuele groei doormaken. En de resultaten zijn veelbelovend.

Kinderen krijgen tussen de middag een zelfsmeerlunch die past binnen de richtlijnen van het Voedingscentrum. Ze mogen zelf bepalen wat ze op hun volkoren boterham doen. Chocopasta staat natuurlijk niet op tafel, maar wel verschillende soorten beleg, zoals kaas, avocado en vette vis en groente en fruit. Ouders geven aan dat deze manier van eten het gedrag ook thuis verandert. In plaats van een koekje kiezen kinderen thuis eerder voor een tomaatje.

Jong geleerd is oud gedaan

De Gezonde Basisschool van de Toekomst laat zien dat school een belangrijke rol kan spelen in het bevorderen van de gezondheid van kinderen. Samen met de ouders is het gelukt om kinderen gezondere keuzes te laten maken. De project is zo een succes dat ruim 20 scholen in Limburg graag het voorbeeld willen volgen.

Ondertussen kun je als ouder van een klein boefje zelf ook wat doen. Je hoeft met gezonde voeding niet te wachten tot je kind naar de basisschool gaat. Zodra een kind gaat beginnen aan zijn of haar eerste hapjes, kun je de gezonde keuze al stimuleren. Geef vooral groente en een beetje fruit aan je kind (naast borst- of kunstvoeding) en leer hem op jonge leeftijd al wennen aan de verschillende smaken. Wil je weten hoe je dat op een goede manier aanpakt? Lees dan mijn boek Zwanger Baby Boefje – Van zwangerschap tot gezonde peuter in 1000 dagen. Hierin vind je niet alleen een beschrijving van de gezondheidsvoordelen van een gezonde voeding, maar ook praktische voorbeelddagmenu’s en tips waarmee je kind al die lekkere groente wél gaat eten. Zo is jouw boefje al helemaal voorbereid op een Gezonde Basisschool van de Toekomst, die er over een aantal jaar hopelijk ook bij jou in de buurt is!

Referenties

  1. Bartelink, N. H., van Assema, P., Kremers, S. P., Savelberg, H. H., Oosterhoff, M., Willeboordse, M., … & Jansen, M. W. (2019). One-and two-year effects of the healthy primary School of the Future on Children’s dietary and physical activity Behaviours: a quasi-experimental study. Nutrients11(3), 689. Link 
  2. Oosterhoff, M., Van Schayck, O. C., Bartelink, N. H., Bosma, H., Willeboordse, M., Winkens, B., & Joore, M. A. (2020). The Short-Term Value of the “Healthy Primary School of the Future” Initiative: A Social Return on Investment Analysis. Frontiers in Public Health8, 401. Link