Boekrecensie Zwanger baby boefje

Met trots en veel plezier heb ik onderstaande recensie van mijn boek Zwanger Baby Boefje gelezen in het tijdschrift Prikkels van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie. Graag deel ik hem met je. Laat je me weten wat jij van het boek vindt als je het gelezen hebt?

BOEKRECENSIE ZWANGER BABY BOEFJE

Geschreven door Gonneke Nakazawa.
Verschenen in Prikkels, september 2019

We weten dat het darmmicrobioom enorm belangrijk is. Een verstoord microbioom wordt in verband gebracht met uiteenlopende klachten, van PDS tot obesitas en zelfs autisme. Wat ik nog niet wist, is dat het microbioom van een mens grotendeels wordt ontwikkeld tijdens de zwangerschap en in de eerste twee jaar van het leven, daarna blijft het nagenoeg hetzelfde. Als je dus een baby krijgt, wil je er alles aan doen om te zorgen dat je kindje een zo goed mogelijk microbioom krijgt. Zwanger baby boefje, van zwangerschap tot gezonde peuter in 1000 dagen is hiervoor het perfecte naslagwerk.

Beste van twee werelden

Cindy de Waard is naast hoofdredacteur van Prikkels ook natuurgeneeskundige en farmaceutisch wetenschapper. Ze combineert het beste van beide werelden in het boek, waarin uitgebreid behandeld wordt hoe je je zwangerschap en de eerste twee jaar van je kindje zo goed en natuurlijk mogelijk kunt laten verlopen. De ontwikkeling van een goede darmgezondheid staat centraal, maar de darmen staan niet op zichzelf, ze zijn onderdeel van het hele lichaam. Het boek beperkt zich dan ook niet tot de darmgezondheid, maar biedt een brede ondersteuning, zowel op fysiek als mentaal vlak.

Werkboek

Het boek is opgedeeld in drie delen: de zwangerschap, de eerste zes maanden en de peutertijd. Elk deel behandelt welke voedingsstoffen jij en je baby in die periode nodig hebben, wat je kunt doen bij ziekte en koorts als je niet meteen naar medicijnen of antibiotica wilt grijpen (en wat je kunt doen als jij of je kind die toch moeten nemen), wat je kunt doen als de borstvoeding niet goed verloopt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind goed en gevarieerd leert eten. Op de website kun je daarnaast een gratis werkboek downloaden met veel recepten en extra tips. In het boek verwijst De Waard regelmatig naar het werkboek, zodat het precies aansluit bij waar je op dat moment mee bezig bent.

Anekdotes

Tijdens het lezen merk je dat de auteur veel kennis heeft over het microbioom, vitamines en voeding. Ze verzandt echter niet in moeilijk taalgebruik en biedt de informatie aan op een manier die ook voor leken prima te begrijpen is. De feitelijke informatie wordt afgewisseld met anekdotes van De Waard en andere moeders die vertellen hoe zij bepaalde aspecten van de zwangerschap, de bevalling en het opvoeden hebben beleefd en hoe zij ervoor hebben gezorgd dat deze prettiger werden. Als je die leest, klinkt het alsof zij zonder problemen door hun zwangerschap en de opvoeding heen zijn gefietst, maar ze erkennen ook regelmatig dat moeder zijn echt wel zwaar is, dat je niet altijd de tijd of de energie hebt om perfect op te voeden en ook dat dit niet erg is. Dat steekt je weer een hart onder de riem.
Het boek is echt een aanrader voor iedereen die zwanger is of een kinderwens heeft. Koop het inp de webshop voor jezelf of als cadeau voor iemand die je kent.