Aromatherapie tijdens de bevalling

Angst tijdens de bevalling is een veelvoorkomend probleem. Ik vind die angst begrijpelijk, een bevalling heeft een enorme impact op zowel je lichaam als je geest. Angst tijdens de bevalling kan echter leiden tot een ergere pijnervaring en het aanspannen van de bekkenbodemspieren. Dit kan een negatief effect hebben op het verloop van de bevalling en de kans op medisch ingrijpen vergroten.

Het is daarom belangrijk om al vóór de bevalling te praten met je verloskundige of doula over spanningen die je voelt. Mocht er angst tijdens de bevalling opkomen, dan kan aromatherapie je mogelijk helpen. Aromatherapie is het gebruik van essentiële oliën van planten. Het wordt al langer ingezet bij verschillende angststoornissen. Wetenschappers hebben in een recente publicatie voor het eerst het beschikbare wetenschappelijke bewijs voor het gebruik van aromatherapie tijdens de bevalling beschreven.

Aromatherapie effectief

In de publicatie werden 16 studies geanalyseerd met totaal 1891 vrouwen. Voor de meeste vrouwen was het de eerste bevalling. Essentiële oliën die werden gebruikt waren lavendel, roos, scharlei, geranium, boswellia, kamille, bittere- en zoete sinaasappel, pepermunt, mandarijn, jasmijn en kruidnagel. Ook werden er in sommige studies mengsels van deze essentiële oliën gebruikt. De oliën werden op verschillende manieren ingezet. De vrouwen ademden ze in via een zakdoekje met een paar druppels essentiële olie of ze werden gemasseerd.

De meeste studies lieten een positief effect zien op angst bij vrouwen tijdens de eerste fase van de bevalling. Met name het gebruik van lavendel werkte kalmerend. De resultaten van de studie laten zien dat het gebruik van essentiële oliën een interessante toepassing is om het verloop van de bevalling op een positieve manier te beïnvloeden. Wellicht maakt het een ruggenprik of andere pijnbestrijding minder noodzakelijk.